Kundcase

ESAB: Digitaliserad svetsning för förbättrad kvalitet

ESAB, världsledande leverantör av utrustning och tillsatsmaterial för svetsning och skärning, har valt att ingå ett samarbete med QRTECH. Fokus ligger på att underhålla och uppdatera en IoT modul, avgörande för ESABs molnbaserade tjänst WeldCloud.

ESABs produktportfölj har en imponerande bredd och omfattar utrustning inom svetsning och skärning, tillsatsmaterial samt digitala tjänster, alla konstruerade att fungera tillsammans i de mest krävande miljöer. Kunderna återfinns bland annat inom varvsindustrin, rymd- och luftfartsindustrin, bilindustrin, rör och rörledningar, elproduktion, processindustrin samt transport och anläggningsmaskiner.

Tillverkningsindustrin står inför ett flertal utmaningar. Industriell svetsning kräver noggrann kontroll och dokumentation av svetskvaliteten. Samtidigt bidrar snäva deadlines till en konstant press att skära och svetsa snabbare och bättre för ökad produktivitet.

Vi utvecklar ständigt metoder och material för att optimera svets- och skärprocessen och öka produktiviteten i våra kunders verksamheter, berättar Magnus Bengtsson, Systemarkitekt vid ESAB.

Genom att digitalisera svetsprocesser för maskiner och centralisera svetsspecifikationer kan tillverkare säkerställa konsekventa svetsoperationer av hög kvalitet. ESAB har under namnet InduSuite lanserat flera digitala produkter, däribland WeldCloud, där data genererad av svetsmaskiner ger verkstäder en utförlig bild av hur såväl maskiner som svetsare fungerar. Inbyggd mjukvara som registrerar, mäter och kontrollerar svetsprocessen i realtid gör det enkelt att följa upp potentiella problem samt förebygga driftstopp.

QRTECH har under de senaste åren levererat tjänster och stöd till ESAB för utveckling av WeldCloud-erbjudandet. I egenskap av specialist inom Embedded Linux har QRTECH rekommenderat det egenutvecklade och välbeprövade konceptet ROOT.

QRTECHs framtagna Linuxplattform används för dataöverföring bland annat till WeldCloud. Som samarbetspartner till ESAB och InduSuite säkerställer QRTECH att IoT modulen underhålls med uppdateringar av den tekniska plattformen.

Genom tillgången till QRTECHs experter inom Linux kan vi säkerställa att våra system fungerar på ett robust och tillförlitligt sätt samt genererar största möjliga värde för våra kunder, säger Magnus Bengtsson.

Om ESAB

ESAB är världsledande inom tillverkningsteknik och produktion av utrustning och tillsatsmaterial för svetsning och skärning. Under varumärket InduSuite utvecklar bolaget framtidens mjukvarulösningar som kopplar samman data, maskiner och processer.

www.esab.se

Kontaktperson

Roger Kanstrup

Roger Kanstrup

Affärsansvarig / Elektronik och mjukvara

Läs mer